Przejdź do treści
Dieta w trądziku
Estei
Opublikowane według a.L w uroda · środa 09 Maj 2018
Tags: Dietawtrądziku
Borykasz się z trądzikiem, sprawdź czy poza lekami stosujesz odpowiednią dietę? Dieta w trądziku. Jak polepszyć jakość skóry? Przeczytaj czego warto unikać by skuteczniej przeciwdziałać problemowi.
 
 
Dieta w trądziku, dlaczego warto zastosować się do zaleceń? Poprawa skóry.
 
Z obserwacji pacjentów leczących się z powodu trądziku niewłaściwa dieta może nasilać
występowanie zmian skórnych
 
Ponieważ sposób odżywiania ma wpływ na szereg procesów zachodzących w naszym organizmie odpowiednia dieta może stać się uzupełnieniem zastosowanego
leczenia
 
 
 
Czego unikać gdy mamy problemy z cerą? Zalecenia dietetyczne.
 
- Ważna jest proporcja tłuszczu w diecie - powinien on stanowić do 30%
 
- Niedobór tłuszczu, zwłaszcza przy nadmiarze węglowodanów wywołuje niedobór ważnych dla zdrowia witamin takich jak A, E i D
 
- Szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, czerwone mięso)
 
- Niekorzystne jest działanie utlenionych tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia
 
 
 
Powinniśmy wykluczyć potrawy tłuste i smażone, szczególnie na  tłuszczu kilkakrotnie używanym.  Dotyczy to przede wszystkim wszelkiego rodzaju  tzw. ”szybkiego jedzenia” jak np. frytki, hamburgery, chipsy.
 
Bogate w tzw. „złe tłuszcze” są także takie produkty jak:
- masło, śmietana, smalec,
- niskiej jakości margaryny
Czerwone mięso powinniśmy zastąpić przez drób i ryby.
 
 
Tłuszcze z dobrej strony, kwasy omega -3
 
- Konieczne dla prawidłowego funkcjonowania min. skóry są tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,  w skrócie NNKT
 
-Są to głównie tłuszcze z grupy Omega-3, skwalen, kwas linolowy i linolenowy
 
 
 
Skutki niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
 
-Rozwoju stanów zapalnych skóry, nadmiernego rogowacenia i pękania skóry
 
- Zaburzenia roli naskórka jako bariery chroniącej przed utratą wilgoci
 
- Nieprawidłowego złuszczania warstwy rogowej co sprzyja min. powstawaniu wykwitów trądzikowych
 
W związku z wieloma korzystnymi działaniami NNKT są one wykorzystywane jako składniki wielu suplementów diety oraz kosmeceutyków.
 
 
 
Pokarmy obfitujące w Omega-3:
 - tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela,
 
- olej lniany, olej z wiesiołka  - tłoczone na zimno
- orzechy włoskie
 
 
Czego unikać w diecie gdy borykasz się z trądzikiem?
 
- Soli oraz pokarmów ostrych i silnie drażniących np. intensywnie doprawionych pieprzem, ostrą papryką czy octem spirytusowym
 
- wszelkiego rodzaju słodyczy (cukierki, ciastka, czekolada, dosładzane napoje )
 
- produktów wysoce przetworzonych i konserwowanych, zawierających syntetyczne aromaty, benzoesany
 
- produktów bogatych w jod - działanie nasilające trądzik
 
 
Suplementacja witamin w trądziku, witaminy poprawiające skórę
 
Często konieczna jest dodatkowa suplementacja preparatów witaminowych:

- wit.PP  -  1200mg/dobę    3x2tabl po 200mg

- wit.B2  -  18mg/dobę  3x2tabl

- wit.C  -  1000mg/dobę  
 
 
Podsumowanie, zalecenia dietetyczne w trądziku.
 
- jak widać dieta trądzikowa jest dietą bardzo rygorystyczną, ponieważ wyklucza większość potraw i przekąsek, które tak bardzo lubimy.
 
- przedstawione zalecenia dietetyczne nie odbiegają od ogólnie polecanych zasad zdrowego żywienia. Stosowanie się do nich z pewnością zapobiega nadwadze i poprawia ogólny stan zdrowia.


a.d. 2025
              
dr n. med. AGNIESZKA LEDNIOWSKA, lekarz
GRZEGORZ LEDNIOWSKI, lekarz
              
EMAIL: biuro@estei.pl
TEL: +48 517 056 831

czynne 10.00-20.00
              
"Doktor" Sp.P. Lekarzy - Estei
KRS: 0000754277
NIP: 7492102996
Regon: 381627880
              
©Copyright 2007 - 2025  dr n. med. Agnieszka Ledniowska Grzegorz Ledniowski | All Rights Reserved
Wróć do spisu treści