Dieta w trądziku
Borykasz się z trądzikiem, sprawdź czy poza lekami stosujesz odpowiednią dietę? Dieta w trądziku. Jak polepszyć jakość skóry? Przeczytaj czego warto unikać by skuteczniej przeciwdziałać problemowi.
Dieta w trądziku, dlaczego warto zastosować się do zaleceń? Poprawa skóry.
Z obserwacji pacjentów leczących się z powodu trądziku niewłaściwa dieta może nasilać
występowanie zmian skórnych
występowanie zmian skórnych
Ponieważ sposób odżywiania ma wpływ na szereg procesów zachodzących w naszym organizmie odpowiednia dieta może stać się uzupełnieniem zastosowanego
leczenia
leczenia
Czego unikać gdy mamy problemy z cerą? Zalecenia dietetyczne.
- Ważna jest proporcja tłuszczu w diecie - powinien on stanowić do 30%
- Niedobór tłuszczu, zwłaszcza przy nadmiarze węglowodanów wywołuje niedobór ważnych dla zdrowia witamin takich jak A, E i D
- Szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, czerwone mięso)
- Niekorzystne jest działanie utlenionych tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia
Powinniśmy wykluczyć potrawy tłuste i smażone, szczególnie na tłuszczu kilkakrotnie używanym. Dotyczy to przede wszystkim wszelkiego rodzaju tzw. ”szybkiego jedzenia” jak np. frytki, hamburgery, chipsy.
Bogate w tzw. „złe tłuszcze” są także takie produkty jak:
- masło, śmietana, smalec,
- niskiej jakości margaryny
Czerwone mięso powinniśmy zastąpić przez drób i ryby.
- masło, śmietana, smalec,
- niskiej jakości margaryny
Czerwone mięso powinniśmy zastąpić przez drób i ryby.
Tłuszcze z dobrej strony, kwasy omega -3
- Konieczne dla prawidłowego funkcjonowania min. skóry są tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w skrócie NNKT
-Są to głównie tłuszcze z grupy Omega-3, skwalen, kwas linolowy i linolenowy
Skutki niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
-Rozwoju stanów zapalnych skóry, nadmiernego rogowacenia i pękania skóry
- Zaburzenia roli naskórka jako bariery chroniącej przed utratą wilgoci
- Nieprawidłowego złuszczania warstwy rogowej co sprzyja min. powstawaniu wykwitów trądzikowych
W związku z wieloma korzystnymi działaniami NNKT są one wykorzystywane jako składniki wielu suplementów diety oraz kosmeceutyków.
Pokarmy obfitujące w Omega-3:
- tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela,
- tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela,
- olej lniany, olej z wiesiołka - tłoczone na zimno
- orzechy włoskie
- orzechy włoskie
Czego unikać w diecie gdy borykasz się z trądzikiem?
- Soli oraz pokarmów ostrych i silnie drażniących np. intensywnie doprawionych pieprzem, ostrą papryką czy octem spirytusowym
- wszelkiego rodzaju słodyczy (cukierki, ciastka, czekolada, dosładzane napoje )
- produktów wysoce przetworzonych i konserwowanych, zawierających syntetyczne aromaty, benzoesany
- produktów bogatych w jod - działanie nasilające trądzik
Suplementacja witamin w trądziku, witaminy poprawiające skórę
Często konieczna jest dodatkowa suplementacja preparatów witaminowych:
- wit.PP - 1200mg/dobę 3x2tabl po 200mg
- wit.B2 - 18mg/dobę 3x2tabl
- wit.C - 1000mg/dobę
- wit.PP - 1200mg/dobę 3x2tabl po 200mg
- wit.B2 - 18mg/dobę 3x2tabl
- wit.C - 1000mg/dobę
Podsumowanie, zalecenia dietetyczne w trądziku.
- jak widać dieta trądzikowa jest dietą bardzo rygorystyczną, ponieważ wyklucza większość potraw i przekąsek, które tak bardzo lubimy.
- przedstawione zalecenia dietetyczne nie odbiegają od ogólnie polecanych zasad zdrowego żywienia. Stosowanie się do nich z pewnością zapobiega nadwadze i poprawia ogólny stan zdrowia.